Antrozoölogie

‘In de manier waarop mensen over dieren denken, is de enige consistentie de inconsistentie.’
Hal Herzog
Jonge eendjes - interactie mens en dier

Antrozoölogie, Wat houdt het in? 

Antrozoölogie  is de wetenschap die zich verdiept in de relatie tussen mens en dier. Al bestaat deze relatie al vrij lang, het wetenschapsgebied zelf is nog niet zo oud.

Onze relatie/interactie met dieren is vaak complex. We houden dieren thuis als gezelschapsdier, zoals een hond, kat, vogels. Ook gaan we naar de dierentuin om naar diverse (wilde) dieren te kijken. Andere dieren, zoals koeien, schapen, geiten en kippen houden we op een boerderij. Ook zijn er dieren die we gebruiken als lastdier, zoals een ezel, en sommige dieren eindigen op ons bord.

De laatste tijd zetten we regelmatig dieren in bij therapie, maar ook als hulphond en bezoekdier. Lees meer hierover bij de links naar andere websites.

Al bestaat de relatie met dieren al vrij lang, we weten er nog niet zoveel over. Tot de jaren zeventig in de vorige eeuw hielden we ons wel bezig met diergedrag en mensgedrag, maar gescheiden van elkaar. Zelden ging het om de interactie tussen beide.

Antrozoölogie is wat dat betreft revolutionair. Voor het eerst in de geschiedenis van de wetenschap gaat het tot in detail over de interactie tussen mens en dier!

Professionals die zich verdiepen in Antrozoölogie hebben diverse achtergronden. Het kunnen dierenartsen zijn, maar ook biologen, ethologen, psychologen, psychiaters, sociologen, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten of logopedisten.

Vaak hebben zij een opleiding afgerond in training en welzijn van honden, paarden of andere dieren.