Eerste hulp bij thuiswerken – appelmuffins

Teksten over de psychologie van arbeid en gezondheid

Muffin van amandelmeel met stukjes appel

Ook thuiswerkers hebben honger … Sterker nog, menig kantoorwerker is sinds de Corona-quarantaine gedwongen om thuis aan de slag te gaan en staart nu regelmatig met een vertwijfelde blik in de koelkast of voorraadkast. En weg is de sixpack!

Snel deze muffins maken, lijkt me. Amandelmeel gebruik ik veel. Het is voedzaam en bevat veel mineralen en belangrijke vetzuren. Klinkt leuk, maar baksels met amandelmeel zijn vooral lekker. Voordat ze klaar zijn, komt al een tijdje de verleidelijke geur je tegemoet.

Ikzelf doe er vaak iets minder suiker door en/of gebruik Sukrin. Verder is het uitproberen wat jouw smaak is.

Met appel is de muffin heerlijk fris, maar natuurlijk kun je er ook stukjes chocolade doorheen gooien (van een reep met 72% cacao) of een paar eetlepels kokosrasp. Leef je uit! 

 

 

Wat mik je in de beslagkom? (ongeveer 10 stuks, met een beetje geluk)

 • 200 gram amandelmeel
 • 100 gram gesmolten roomboter of kokosolie
 • 100 gram palmsuiker of rietsuiker of zoet naar keuze (agave of honing)
 • Een stevige handappel zoals de Pinova of Jonagold (wrs gebruik je niet de hele appel, toevoegen naar smaak)
 • 2 eieren
 • snufje zout
 • 1 theelepel bakpoeder

 

En verder?

 1. Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dan alle andere ingrediënten toe. Even goed roeren zodat je een egale massa hebt (wel een uitdaging).
 2. Voeg eventueel naar smaak iets wat je lekker vindt toe. Bijvoorbeeld stukjes pure chocola (72%), rozijnen, gehakte noten of gedroogde vruchtjes, of gewoon de stukjes appel met kaneel.
 3. Niet snoepen van het deeg …
 4. Vul een bakblik voor muffins met papieren vormpjes. Verdeel het beslag over 10 vormpjes zonder dat alles eronder zit. De vormpjes hoeven niet helemaal vol te zijn want het deeg rijst nog iets (of niet, dat ligt aan de stand van de zon en van de maan, geloof ik).
 5. Bak ze ongeveer 15 á 20 minuten op 180 graden. Haal ze eruit voordat ze zwart zijn!
Doe ovenhandschoenen aan, want jouw geduld is vast eerder op dan het baksel afgekoeld is. Is dat afkoelen toch gelukt? Dan kun je ze prima bewaren in een luchtdicht afgesloten doos en eventueel invriezen.

 

 

Sterkte!