Houd je baas gezond

Als assistent ben je afhankelijk van het humeur en welbevinden van de leidinggevende(n) waar je voor werkt. Heeft jouw leidinggevende zijn dag niet? Dan valt het niet mee het wel jouw dag te laten zijn.

Er zijn vele soorten leidinggevenden en iedere baas* heeft zijn eigen eigenaardigheden. Hoe kun je er nu voor zorgen dat die van jou vitaal is en alleen maar goede en gezonde dagen heeft? Secretaressenet vroeg mij vanuit kennis over werk en gezondheid een blog te schrijven over baas en gezondheid.

Hieronder volgen wat tips per type leidinggevende.

 

 

De topsportbaasKomt hardlopend of op de racefiets naar het werk, wil geen sportevenement missen. In het bezit van de meest geavanceerde hulpmiddelen, van supersateliethorloge tot vederlichtgewichtfiets. Loopt naast zijn topsportbaan ook nog eens iedere zondag minstens 30 kilometers hard of hapt op zijn mountainbike kilo’s modder in het dichtstbijzijnde bos.

Hij houdt van buitensporten, maar wanneer dit niet mogelijk is, is de sportschool een redelijk alternatief. Je vindt in de documentenkoffer dan ook meestal geen paperassen maar sportschoenen en een handdoek. De topsportbaas vliegt van hot naar her en ieder vrij uurtje wordt sportend doorgebracht. Zelfs het netwerken vindt plaats bij de plaatselijke golfvereniging of in een loopgroep.

Beste snack bij zijn kopje kruidenthee is een lowcarb, eiwitrijk en zelfgebakken koekje. Maak terloops een opmerking dat dit eiwitrijke koekje goed is voor het herstel van de spieren. Dat maakt indruk. Vooral wanneer het functioneringsgesprek op zeer korte termijn is gepland.

 

 

De emo-baas

Deze baas eet meer bij stress, spanning, somberheid. Negatieve emoties en stress veroorzaken bij hem een hongergevoel. Onrust in het hoofd betekent bij hem onrust in de maag.

De pot met snoepjes op jouw bureau raakt een stuk sneller leeg als je baas een flinke werkdruk ervaart. Grote kans dat deze twee zaken met elkaar te maken hebben. Vooral calorierijk en zoet moet het zijn. Met als gevolg dat het buikje groeit en zijn stemming niet.

Je leidinggevende moet je eigenlijk ver van zoet en calorierijk houden, zeker tijdens een lange sombere winter. Hij is gebaat bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Vervang de snoepjes in de pot door chroomtabletten of zet deze in een kluis. Drink samen een rustgevend theetje, geen koffie. Maak er een meditatief momentje van en hij vergeet het koekje. Succes verzekerd!

 

 

De netwerksnacker

Je baas is veel op pad, aan het netwerken. En al die hapjes op de bijeenkomsten zien er zo verleidelijk uit dat het niet lukt om er af te blijven. Eigenlijk eet je baas meer uit gewoonte. Honger heeft hij niet. Hij is gevoelig voor de mooi opgemaakte schalen die voorbijgedragen worden, de externe prikkels.

Wijs hem erop dat hij altijd voor de EERSTE keus moet gaan; dat hij zichzelf alleen het allerlekkerste hapje moet gunnen en de rest moet laten voor wat het is. Gewoon omdat hij het waard is. Je ziet het onherroepelijk terug in je beoordeling. Hopelijk gaat hij zo nadenken over het wel of niet nemen van een snack.

En bij de volgende netwerkborrel? Laat hem niet hongerig vertrekken. Zet ruim vóór die tijd een schaal met veel rauwkost voor zijn neus. Het moet er wel aantrekkelijk uitzien natuurlijk. Onnadenkend zal hij dit weg snacken. En blijf hem emmers thee brengen. Dat vult.

 

De spiritueel lijder

Je baas heeft het gezonde licht gezien. En dat is mooi. Aandacht voor mens, dier en het klimaat juich jij alleen maar toe. Hij eet geen bitterballen meer, maar ecologische groentesnacks. Het koekje bij de koffie bekijkt hij kritisch en suikerklontjes mogen niet meer op tafel.

Een nobel streven natuurlijk, maar wel één die haalbaar moet zijn, ook op de lange termijn. Het zou wat sneu zijn, wanneer jij net de kantoorkeuken volpropt met verantwoorde snacks en het is opeens weer over. Daarom is het goed het niet uit de hand te laten lopen. Laat hem een leider blijven in plaats van een lijder. Een te heftige verandering houdt hij waarschijnlijk niet vol. En dat is dan weer jammer voor mens, dier en het klimaat.

En de snack bij de koffie of thee? In een klimaatvriendelijk overleg bespreek je dit met hem.

 

*Al noem ik ‘baas’ een ‘hij’, dit geldt natuurlijk ook voor de vrouwelijke bazen.