Over mij

en mijn enorme eindeloze zee

Ik ben Marjon Schiltman. Ik schrijf graag over de psychologie van arbeid en gezondheidMet jarenlange ervaring in de wereld van assessmentonderzoeken, loopbaanadvisering en vitaliteits- en voedingsbegeleiding weet ik inmiddels veel over deze thema’s, maar blijkt aan de andere kant ook maar weer hoe weinig dat is.

 

Loopbaan, vitaliteit en voeding

Na een aantal jaren voedings-/vitaliteitscoaching heb ik mij teruggetrokken en heb mij een tijd vooral gericht op het schrijven over deze thema’s. Het vakgebied rondom voeding en leefstijl gonst van de vooroordelen en richt zich te veel op ‘eigen schuld, dikke bult’. Ik voelde mij daar niet meer prettig bij. 

Natuurlijk kunnen we diverse aanpassingen doen in onze leefstijl. Naast dat een stuk minder eenvoudig is dan het lijkt, is het niet altijd te wijten aan ons gedrag of handelen. Logisch dat sportscholen en diverse leefstijlcoaches zich daarop richten, het is hun verdienmodel. Toch zorgt het vaak voor een gevoel van falen en minder zelfvertrouwen bij degene die graag gezonder wil eten en leven. ‘

Als het niet lukt, zal het wel aan mij liggen.’ 

Dat iemand wat zwaarder is dan gemiddeld is veel complexer dan dat. Denk daarbij aan een hormoondisbalans, andere fysieke belemmeringen, of genetische factoren.

Wel ben ik actief gebleven in de loopbaanbegeleiding, wel anders dan de standaardprogramma’s en ontwikkelprogramma’s die aangeboden worden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat niet de overheid of de coach bepaalt wat goed werkt voor een individu, maar dat het individu dit zelf het beste weet. Bovendien werk ik regelmatig met kunstzinnige methodieken, zoals creatief schrijven of tekenen/schilderen. Al blijkt uit onderzoek dat deze methodieken effectief zijn, binnen de standaardprogramma’s is hier meestal geen ruimte voor.

Voor zowel de voedings-/vitaliteitsbegeleiding als de loopbaanbegeleiding geldt dat de trajecten op maat zijn.

Mijn WO BSc Psychologie, richting Arbeid & Gezondheid,  heb ik afgerond met een wetenschappelijk onderzoek over contextuele jobcrafting (het actief zelf aanpassen van je werkzaamheden) bij werknemers die mantelzorg verlenen. Daarnaast heb ik meegewerkt als coauteur aan het wetenschappelijke artikel hierover. Dit artikel zal binnenkort gepubliceerd worden.

Op voedingsgebied heb ik mij zowel door de studie psychologie verdiept in de gedragsmatige en emotionele kant van voeding en vitaliteit als voedingsopleidingen gevolgd (Voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, orthomoleculaire gewichtsbeheersing, Ayurveda, Chinese voedingsleer, Voeding & Diëtetiek).

 

Taal & Teken

Ik schrijf graag kinderverhalen en sprookjes en maak hierbij zelf illustraties, tenminste dat probeer ik. Meestal werkt het andersom, teken ik eerst het beeld wat ik in mijn hoofd heb en rolt erna het verhaal eruit. 

In mijn werkleven heb ik van alles gedaan. Je kunt dan ook niet spreken van een rustig loopbaanpad, het was meer een hobbelige weg. Zo één waar je op terecht kan komen wanneer je de navigatie in je auto volgt in een onbekend vakantieland. Het gevoel wat je kunt hebben wanneer je uiteindelijk aankomt in een drassig weiland en vast komt te zitten met je huurauto, is ongeveer hetzelfde als het gevoel wat ik regelmatig heb gehad in mijn loopbaan. 

‘You took the road less traveled by’, zegt mijn dochter dan poëtisch. Ik zie dat iets anders…

Gelukkig heb ik een tractor met sleeptouw en een vriendelijke boer in mijn binnenzak en kom ik altijd weer op de goede weg terecht.

De rode draad in die wiebelige loopbaan is het schrijven, van beleid tot artikelen, van cursusmateriaal tot webteksten. En meestal viel ik collega’s lastig met te lange mails met een humoristische tintje. Dat laatste hoop ik dan maar, anders waren ze vooral irritant lang.

Naast anderen storende mails met te veel letters sturen, tekenen, schrijven van korte en kinderverhalen en pianospelen, lezen, ongeveer hardlopen en wandelen in de natuur, hoop ik in 2021 mijn master Psychologie arbeid en organisatie af te ronden.

 

HR, vicevoorzitter VVSP

Naast het schrijven, vitaliteits- en loopbaanbegeleiding assisteer ik al geruime tijd vanuit mijn thuiskantoor een bedrijf bij HR en Recruitment. Ook houd ik me bezig met beroepscompetentieprofielen, keurmerken, opleidingen, kwaliteit en wet & regelgeving bij de beroepsvereniging voor Virtual Support Professionals.

Lees ook

Opleidingen, o.a.:

 • Bachelor of Science Psychologie Arbeid & Gezondheid
 • Propadeuse Voeding & Diëtetiek
 • Ayurveda, Chinese voedingsleer, orthomoleculaire gewichtsbeheersing
 • Hbo voedingsdeskundige
 • NLP & Transactionele Analyse, oplossingsgericht coachen
 • Diverse zakelijke en creatief schrijven cursussen (o.a. Schrijfacademie), Creatieve therapie

Werkervaring, o.a.:

 • Human Consult: Freelance assessmentpsycholoog, loopbaanadviseur, vitaliteitscoach, tekst
 • Revalidatiecentrum De Vogellanden: Freelance vitaliteits- en voedingscoach, assistentie Medische Staf, Researchcommissie en Opleidingscommissie, eindredactie Personeelsblad, jaarverslagen
 • Stichting IKONE – HR- en Officemanagement
 • Ellen Tuenter Consultancy – Tekst, inhoudelijke redactie
 • Zelfstandig loopbaan- en vitaliteits-/voedingsbegeleider

Bezig met:

 • Afstuderen (master Psychologie Arbeid & Gezondheid)