Over mij

en mijn enorme eindeloze zee

Ik ben Marjon Schiltman, schrijver en redacteur van teksten over de psychologie van arbeid en gezondheidMet jarenlange ervaring in de wereld van assessmentonderzoeken, werkgerelateerde coaching en vitaliteits- en voedingsbegeleiding heb ik mij gericht op het schrijven en redigeren van teksten over deze thema’s en het doen van wetenschappelijk en/of marktonderzoek op dit terrein.

Mijn WO BSc Psychologie, richting Arbeid & Gezondheid,  heb ik afgerond met een wetenschappelijk onderzoek over contextuele jobcrafting (het actief zelf aanpassen van je werkzaamheden) bij werknemers die mantelzorg verlenen. Daarnaast heb ik meegewerkt als coauteur aan het wetenschappelijke artikel hierover. Dit artikel zal binnenkort gepubliceerd worden.

Naast alle zakelijk-schrijven-cursussen heb ik diverse workshops en trainingen gevolgd over creatief schrijven en storytelling. Ook heb ik mij bij de University of Newcastle en het Hans Christian Andersen Centre verdiept in de symboliek en het schrijven van sprookjes en volksverhalen. 

Ik schrijf graag kinderverhalen en sprookjes en maak hierbij zelf illustraties, tenminste dat probeer ik. Meestal werkt het andersom, teken ik eerst het beeld wat ik in mijn hoofd heb en rolt erna het verhaal eruit. 

In mijn werkleven heb ik van alles gedaan. Je kunt dan ook niet spreken van een rustig loopbaanpad, het was meer een hobbelige weg. Zo één waar je op terecht kan komen wanneer je de navigatie in je auto volgt in een onbekend vakantieland. Het gevoel wat je kunt hebben wanneer je uiteindelijk aankomt in een drassig weiland en vast komt te zitten met je huurauto, is ongeveer hetzelfde als het gevoel wat ik regelmatig heb gehad in mijn loopbaan. 

‘You took the road less traveled by’, zegt mijn dochter dan poëtisch. Ik zie dat iets anders…

Gelukkig heb ik een tractor met sleeptouw en een vriendelijke boer in mijn binnenzak en kom ik altijd weer op de goede weg terecht.

De rode draad in die wiebelige loopbaan is het schrijven, van beleid tot artikelen, van cursusmateriaal tot webteksten. En meestal viel ik collega’s lastig met te lange mails met een humoristische tintje. Dat laatste hoop ik dan maar, anders waren ze vooral irritant lang.

Naast anderen storende mails met te veel letters sturen, tekenen, schrijven van korte en kinderverhalen en pianospelen, lezen, ongeveer hardlopen en wandelen in de natuur, hoop ik in 2021 mijn master Psychologie arbeid en organisatie af te ronden.

 

Assistentie HR, Sales, Marketing

Naast het schrijven en redigeren van teksten assisteer ik al geruime tijd vanuit mijn thuiskantoor een bedrijf bij werving & selectie, sales en marketing.

Lees ook

Opleidingen, o.a.:

 • Bachelor of Science Psychologie Arbeid & Gezondheid
 • Propadeuse Voeding & Diëtetiek
 • NLP & Transactionele Analyse, oplossingsgericht coachen
 • Diverse zakelijke en creatief schrijven cursussen (o.a. Schrijfacademie), Creatieve therapie
 • Hans Christiaan Andersen (H.C. Andersen Centre in Denemarken), Sprookjes: betekenissen, boodschappen en moraal (University of Newcastle)

Werkervaring, o.a.:

 • Human Consult: Freelance assessmentpsycholoog, loopbaanadviseur, vitaliteitscoach, tekst
 • Revalidatiecentrum De Vogellanden: Freelance vitaliteits- en voedingscoach, assistentie Medische Staf, Researchcommissie en Opleidingscommissie, eindredactie Personeelsblad, jaarverslagen
 • Stichting IKONE – HR- en Officemanagement
 • Ellen Tuenter Consultancy – Tekst 
 • Helder Communicatie: Tekst

Bezig met:

 • Afstuderen (master Psychologie Arbeid & Organisatie)