Schrijf smakelijk! 4 opdrachten voor creatief schrijven.

Je kent het wel, de hele dag bezig geweest met webteksten, emails, nieuwsbrieven. En na een tijdje is de koek op. Even los breken uit de professionele teksten, gewoon omdat schrijven ook leuk kan zijn! Hieronder een leuke schrijfopdracht:

Schrijfmenu

 

Het voorafje

Het voorafje is bedoeld als opwarmertje. Smaakt in het restaurant het soepje of de salade heerlijk, krijg je zin in het hoofdgerecht. Ons schrijfvoorafje is het volgende:

 Omschrijf jezelf tien minuten lang met mooie woorden. Wat ben je?

Sprankelend, speels, teder, stout, lief, vrolijk, ondeugend, schitterend, bizar, geweldig….

***

Het hoofdgerecht

 

 Het hoofdgerecht bestaat uit een aantal componenten. Meestal vlees/vis met diverse groentes en gebakken/gekookte aardappelen of frites. Wij als mensen hebben ook diverse componenten. Een belangrijke is emotie.

 Schrijf de openingszin over en schrijf tien minuten door:

 ‘Ik voel me sterk als ik…..’

‘Ik droom over…..’

‘Ik raak uit balans door…’

***

 Het nagerecht

Na het hoofdgerecht hebben we meestal de buik wel vol! Toch is het eten van een nagerecht erg aantrekkelijk. Heerlijk zoet, of juist fris, met nootjes, caramelsaus of misschien met een scheutje alcohol?

 Als jij een nagerecht zou zijn, welke vind je dan het beste bij je passen?

Beschrijf waarom.

***

 De rekening …..

Tijd om te gaan! We nemen wel de rekening mee, om thuis nog eens even door te nemen en te bekijken. Onderaan de rekening staat vaak: ‘Ik hoop dat u het naar uw zin heeft gehad. Hopelijk tot een volgende keer!’

 Een rekening kan je bezighouden. Kies een woord dat je bezighoudt (bijvoorbeeld ‘stilte’ of ‘liefde’) en zet het bovenaan een papier. Schrijf tien minuten over alles wat in je opkomt naar aanleiding van dat woord. Beschrijf het woord met al je zintuigen.

Omschrijf hoe het eruit ziet, hoe het klinkt, hoe het smaakt, hoe je het uitspreekt, welke muziek erbij hoort, waar het op lijkt, enz. Zo onderzoek je het woord aan alle kanten en ontdek je wie jij bent in relatie tot dat woord.

***  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *