Wel of niet aannemen van een opdracht, de 5 G’s

Gisteravond werd ik gebeld door een vriendelijke verkoper. Een druk op de knop en ik zou de eigenaar zijn van iets waar ik niet zonder kan (volgens hem). 

En dat is nou net niet hoe ik in elkaar zit. Als echte Weegschaal hou ik van wikken en wegen, en nog even over een nacht ijs gaan om het daarna in de groep te gooien. Helaas voor hem.

Dit geldt bij mij ook voor het aannemen van een opdracht. Het moet onderbouwd. Het zelfstandigenbestaan heeft namelijk twee gezichten, veel vrijheid, maar ook keuzedilemma’s: zeg je ‘ja’ tegen deze opdracht of niet?

 

Keuzedilemma

In het begin ben je dolblij met iedere opdracht die op je pad komt. Gaan de zaken goed, komen de opdrachten bijna vanzelf, gaat het erg goed, moet je keuzes maken, en dat valt niet altijd mee. 

Tenminste voor iemand die keuzes wil onderbouwen met feiten zoals ik, moet er flink wat gesjouwd worden over vele nachten ijs, maar ook weer niet te lang. Al zijn keuzes vaak gebaseerd op buikgevoelens, prettig is het wel om deze te voorzien van een uitleg; waarom je deze opdracht wel of niet accepteert.

 

De 5 G’s

In een het schemeruurtje voor de wekker gaat, heb ik ooit de 5 G’s bedacht, gebaseerd op de piramide van Maslow. Het lijkt mij ook een uitstekend uitgangspunt voor ZZP’ers bij de vraag of je een opdracht aanneemt of niet.

De 5 G’s zijn:

  • Groei
  • Geluk/genoegdoening
  • Grip
  • Gelegenheid
  • Geld/gewin

 

Ik loop al deze G’s door bij het beslissen of ik wel of niet een opdracht aanneem en begin daarbij bij de onderste laag. Geen of te weinig inkomen maakt dat ‘ja’ zeggen iets meer voor de hand ligt. Daarom is deze laag ook stevig en kan gezien worden als het fundament.

 

De 5 G’s staan voor:

 

Geld/gewin

Wat levert het op? Heb je het inkomen nodig? Of heeft het aannemen van de opdracht andere voordelen?

Gelegenheid

Heb je er de tijd voor? Hoe ruim zit je in je tijd?

Grip

Heb je het idee dat jij het aankan? Heb je voldoende kennis en vaardigheden?

Geluk/genoegdoening

Maakt de opdracht je blij? Heb je een klik met de opdrachtgever? Of met de dienstverlening die de opdrachtgever biedt?

Groei

Wat leer ik er zelf van? Kan ik mij zelf verder ontwikkelen door het aannemen van de opdracht?

Als ik deze 5 G’s doorneem, heb ik voor mezelf voldoende onderbouwd waarom ik de opdracht wel of niet zal accepteren.