Hoe professionele identiteit bijdraagt aan werkplezier in de ondernemingsraad

Als ambtelijk secretaris ben ik dagelijks bezig met het ondersteunen van de ondernemingsraad, het organiseren van vergaderingen en het bewaken van procedures, en meer. Maar eerlijk is eerlijk: het meest inspirerend vind ik de mensen achter die OR-rol — de medewerkers die naast hun gewone functie ook meedenken over organisatiebeleid. Mensen die hun stem durven te laten horen namens collega’s.

Toch zie ik ook dat het soms schuurt. OR-leden die twijfelen over hun toegevoegde waarde of zich afvragen of de eigen persoonlijke waarden wel overeenkomen met wat de omgeving van ze verwacht. 

Dat heeft me aan het denken gezet. Want wat maakt dat iemand zich echt verbonden voelt met het OR-werk? Wanneer ervaart een OR-lid voldoening, trots, of zelfs werkplezier in deze best vaak onzichtbare rol?

 

Op zoek naar de rol van professionele identiteit

Vanuit die nieuwsgierigheid wil ik starten met een klein onderzoek binnen ‘mijn’ OR. Gisteren heb ik mijn idee voorgelegd en de reactie was enthousiast. Aankomende week wil ik het voorleggen aan de bestuurder en de HR-adviseur. Op 16 juni aanstaande is hopelijk de aftrap. 

Graag wil ik onderzoeken of het versterken van de professionele identiteit van OR-leden invloed heeft op hun werktevredenheid als OR-lid.

Anders gezegd: als je steviger staat in wie je bent als OR-lid, voel je je dan ook prettiger in het werk dat je voor de ondernemingsraad doet?

 

Wat is professionele identiteit?

Er zijn veel definities maar in heldere taal is professionele identiteit het geheel van waarden, overtuigingen, ervaringen en gedragingen waarmee iemand vormgeeft aan zijn of haar rol binnen een beroep. In dit geval het OR-lid zijn. 

Het is hoe je jezelf ziet als professional, hoe je die rol invult en hoe je je verhoudt tot de verwachtingen van anderen. De verwachtingen van bijvoorbeeld de ondernemingsraad, de bestuurder, maar ook de achterban. Want je persoonlijke drijfveren kunnen best schuren met de normen en waarden van het OR-lidmaatschap of de organisatie. 

 

Heel kort is het:

– Wie je bent (persoonlijke waarden, stijl)

– Hoe je je rol pakt (in vergaderingen, richting de achterban, naar de bestuurder)

– Binnen welke context je dat doet (wetgeving, organisatiecultuur, verwachtingen van bestuurder/medewerkers/overige or-leden).


Hoe?

Mijn mini-onderzoek begint met een groepssessie, waarin we het gesprek aangaan over de persoonlijke waarden, verwachtingen van het OR-lid zelf, die van de achterban, van de ondernemingsraad en de bestuurder. Bovendien wil ik graag de kernwaarden van de organisatie en de missie en visie van de ondernemingsraad spiegelen aan de professionele identiteit.

Daarna wil ik (een deel van) de OR-leden interviewen om dieper in te gaan op hun ervaringen en persoonlijke motivatie.

Wat betekent het voor hén om lid te zijn van de OR? Komen hun persoonlijke waarden overeen met wat er van hen verwacht wordt als OR-lid? Wat helpt hen om zich daarin professioneel te voelen? En wat mist er soms?

 

Waarom ik dit doe

Het is een onderwerp dat me raakt. Vanuit mijn achtergrond in de psychologie en mijn dagelijkse werk in de medezeggenschap zie ik hoe belangrijk het is dat mensen zich verbonden voelen met wat ze doen.

Dat geldt ook — of misschien wel juist — voor OR-leden.

Met dit onderzoek hoop ik inzichten op te doen die niet alleen binnen onze eigen OR bruikbaar zijn, maar ook breder: voor andere ambtelijk secretarissen, HR-professionals en natuurlijk voor de organisatie zelf.

Misschien kunnen we zo samen het OR-werk nog zichtbaarder, betekenisvoller én leuker maken.

Wordt vervolgd dus!