Wat maakt een aansprekende cover belangrijk bij het uitgeven van je eigen boek?

De cover – het visitekaartje van je boek

Zodra het binnenwerk van je boek klaar is, weet je ook precies hoeveel pagina’s het telt.

En dat is cruciaal, want pas dan kan de drukker de exacte aanleverspecificaties voor je cover geven. De dikte van de rug (spine) hangt namelijk af van het aantal pagina’s.

Met deze specificaties kan de vormgever je cover op de juiste manier ontwerpen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je cover eerst te laten maken en daarna pas je binnenwerk.

Dit heeft als voordeel dat je eerder met promotie kunt beginnen, maar het nadeel is dat de definitieve achterkant (inclusief rugdikte) pas bepaald kan worden als het binnenwerk af is.

 

De juiste vormgever kiezen

Je cover is het eerste wat potentiële lezers zien – het bepaalt of ze je boek oppakken of verder scrollen. Daarom is het heel belangrijk om een vormgever te kiezen die past bij de uitstraling van jouw boek.

Vormgevers hebben vaak een eigen stijl. Neem dus de tijd om onderzoek te doen en te kijken of hun werk aansluit bij jouw wensen. De reden dat ik ervoor heb gekozen om dit goed door te nemen in de kennismaking online.

Maar let op: vertrouw je vormgever.

Selfpublishers hebben soms een heel specifiek beeld in hun hoofd, maar een ervaren vormgever weet wat werkt en wat verkoopt.

Less is more – een overvolle cover kan meer kwaad dan goed doen.

Een professionele vormgever denkt niet alleen met je mee, maar wil ook trots kunnen zijn op het eindresultaat. Het is voor hen niet prettig om hun naam te verbinden aan een cover die niet in de markt past.

Natuurlijk mag je feedback geven en aangeven als iets niet helemaal naar wens is, maar uiteindelijk draait het om vertrouwen in het proces.

Een sterke cover maakt het verschil tussen een boek dat onopgemerkt blijft en een boek dat direct de aandacht trekt.

Gun je boek die kans!