De levenslooppsycholoog
Begeleiding in elke fase van het leven
De levenslooppsycholoog: begeleiding in elke fase van het leven
Een levenslooppsycholoog helpt cliënten bij vragen en uitdagingen in elke levensfase. Denk aan het maken van keuzes voor studie, werk of vrije tijd. Het doorbreken van terugkerende problemen of gedragspatronen. Het omgaan met dagelijkse stress of het verwerken van tegenslagen. Of het vinden van praktische handvatten voor een meer vervullend leven.
De menselijke ontwikkeling staat centraal. Iedereen blijft zich een leven lang ontwikkelen op verschillende gebieden: lichamelijk, cognitief, sociaal en emotioneel. Ontwikkeling betekent niet altijd vooruitgang; soms hoort verlies of een afname van bepaalde vermogens erbij. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol. Hoe iemand omgaat met veranderingen, aanpassingen en tegenslagen kan veel invloed hebben op het persoonlijke ontwikkelingstraject.
Focus op beïnvloedbare factoren
Bij de begeleiding kijkt een levenslooppsycholoog vooral naar factoren die psychologisch beïnvloedbaar zijn. Wat kan iemand veranderen om een beter leven te leiden? Om dit te begrijpen, kijkt de levenslooppsychologie naar drie soorten invloeden die het levenspad vormen:
Leeftijdsgebonden invloeden
Deze ervaringen komen bij veel mensen rond dezelfde levensfase voor. Voorbeelden zijn het leren lopen en spreken in de kindertijd, de eerste menstruatie of zaadlozing, de menopauze, maar ook het behalen van een rijbewijs of een pensionering.Historische invloeden
Deze hebben te maken met de tijd waarin iemand leeft. Denk aan gebeurtenissen die een hele generatie treffen, zoals oorlogen, economische crises of pandemieën. Maar ook veranderingen in leefstijl door technologie, zoals het ontstaan van internet en smartphones, vallen hieronder.Niet-normatieve invloeden
Deze invloeden zijn uniek voor het individu. Het gaat om onverwachte gebeurtenissen die iemands leven ingrijpend veranderen. Denk aan een scheiding, een ernstig ongeval, of juist een positieve wending, zoals het winnen van een loterij.
Deze invloeden werken niet los van elkaar, maar grijpen voortdurend op elkaar in. Daardoor ontstaat voor iedereen een uniek levenspad.
Anders dan een klinisch psycholoog
Waar een klinisch psycholoog zich richt op psychische stoornissen, kijkt een levenslooppsycholoog naar de normale ontwikkeling en hoe die geoptimaliseerd kan worden. Het doel? Mensen begeleiden naar een leven dat voor hen bevredigend voelt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van inzichten uit de positieve psychologie, een stroming die zich richt op veerkracht, geluk en persoonlijke groei.
Een levenslooppsycholoog biedt geen kant-en-klare oplossingen. Wel helpt deze professional je begrijpen wat jou beïnvloedt, wat je zelf kunt veranderen en hoe je nieuwe mogelijkheden ontdekt om je leven in balans te brengen.